Zdaj ali nikoli za Neymarja: Brazilija ga je dočakala v optimalni formi in on je dočakal Brazilijo, ki ni odvisna le od njega

Neymar bo kot prvo ime prvega favorita za naslov svetovnega prvenstva v prihodnjih tednih zagotovo čutil izjemen pritisk. Zanj je to najbrž zadnja priložnost, da se prebije med zgodovinska imena brazilskega nogometa.

Klemen Kos
24. november 2022, 10:22

Neymar (Foto: /)

Nocoj bo svoj tretji mundial zastavil igralec, ki živi v posebnem paradoksu. Že celo desetletje sodi med najboljše na svetu, a še nikoli ni bil niti blizu temu, da bi postal številka ena. Je drugi najboljši strelec v zgodovini najbolj slavne nogometne reprezentance na svetu, a so marsikje mnenja o tem, ali je zares velikan selecaa, zelo deljena. Dvanajst let je član Brazilije pa ima v vitrinah le dve priznanji precej nizkega renomeja – konfederacijski pokal leta 2013 in olimpijsko zlato tri leta kasneje.

Neymar je nogometaš, ki je zaradi svojega talenta postal naravni naslednik velikanov prejšnjega desetletja, ki so z zlatimi črkami pisali zgodovino klubskega in reprezentančnega nogometa. Moral bi postati novi Ronaldinho, a čeprav njegov vrhunec že zdaj traja bistveno dlje, si najbrž skoraj nihče ne bi drznil trditi, da lahko stopi ob bok svojemu čarobnemu predhodniku.

Neymar je igralec, ki za potrditev svojega renomeja in vstop v hišo slavnih potrebuje velik uspeh z Brazilijo in prav možno je, da bo mundial v Katarju zanj zadnja priložnost, da to doseže.

Leta 2014 v Braziliji je Neymar prvič nastopil na SP in bil tedaj kot velika zvezda Barcelone nosilec brazilskih sanj o naslovu na domačih tleh. Končalo se je z udarcem Kolumbijca Zunige, zlomljenim vretencem ter sramoto v Belo Horizonteju, ko je Brazilija brez svojega vodje proti Nemčiji izgubili z 1:7. Resnici na ljubo ta generacija ni bila pretirano nadarjena – Neymar je v napadu igral skupaj s Hulkom in Fredom, igralcema, ki ne dosegata visokih pričakovanj brazilske javnosti o tem, kakšen naj bi bil napadalec brazilske reprezentance.

Leta 2018 je Brazilija izpadla v četrtfinalu proti Belgiji, a to vnovič ni bila Brazilija, ki bi lahko upravičeno sanjala naslov. Najboljši del brazilske ekipe je bila obramba, tudi v Rusiji pa je bil Neymar preveč osamljen pri nalaganju bremena odgovornosti – malce ga je razbremenil tedaj še vroči Philippe Coutinho, a vseeno je bilo to premalo.

Tako pridemo do Katarja, kjer na papirju marsikaj zgleda drugače kot na zadnjih dveh prvenstvih. Neymar je bil v letošnji sezoni zdrav in v izjemni formi, po zares dolgem času pa je obkrožen z izjemnimi napadalci in staro dobro Brazilijo – takšno, v kateri so glavne zvezde napadalci.

Vinicius je nogometni superzvezdnik, ki bo lahko na svoja pleča prevzel del bremena, ki ga je Neymar nosil sam, poleg njiju pa so tukaj še številni igralci, zaradi katere je konkurenca v napadu zares brutalna – Richarlison, Rodrygo, Raphinha, Antony in Gabriel Jesus so imena, o kakršnih je brazilski napad na zadnjih dveh mundialih lahko le sanjal.

"Brazilija ni odvisna od Neymarja. Tukaj je več igralcev, pri čemer mislim predvsem na Viniciusa, Rodryga, Richarlisona in Lucasa Paquetaja. Ti igralci so sposobni osvojiti pokal za Brazilijo in ta ekipa je tokrat povsem drugačna. Pred štirimi leti je bil tu le Neymar," meni legendarni kapetan selecaa Cafu.

Neymar je star 30 let in zato lahko domnevamo, da je Katar njegova velika in morda celo zadnja priložnost za to, da postane velikan kariok.

"Ta mundial vidim kot mojo zadnjo priložnost, saj ne vem, če bom še kdaj tako močan v duhu in se bom še želel ukvarjati z nogometom. Dal bom vse od sebe, da bi uresničil svoje otroške sanje. Upam, da mi bo uspelo," je nedavno v intervju za DAZN povedal Neymar.