Mini intervju: Jan Repas

Želel sem se posloviti z golom

V Marseillu smo se po tekmi, ki bo zaznamovala domžalsko generacijo, pogovarjali z Janom Repasom, ki je za razliko od soigralcev krenil v Pariz in na kultnem Velodromu zaključil življenjsko poglavje, ki je trajalo 13 let.

Klemen Kos
26. avgust 2017, 2:00

Foto: Nogomania

V sredo iz Ljubljane v Marseille, v petek iz Marseilla v Pariz, nato iz Pariza v ponedeljek ekspresno nazaj v Slovenijo, čez približno 10 dni pa nazaj v Francijo v Normandijo v svoji novi dom, Caen. Življenje komaj 20-letnega Jana Repasa v zadnjem tednu dni drvi s svetlobno hitrostjo, saj so se zvrstile nepozabne evropske tekme proti Freiburgu in Marseillu, prestop v eno najmočnejših prvenstev v Evropi, nato pa še premierni vpoklic v člansko izbrano vrsto.

Repas se je od Domžal, pri katerih nastopa od sedmega leta starosti, poslovil na areni, ki jo bo v prihodnjih letih še večkrat doživel od "znotraj". Po tekmi na Velodromu in takoj po slovesu od soigralcev je domžalski biser burno dogajanje zadnjih tednov strnil tudi za Nogomanio.

Jan, kakšno je bilo slovo od soigralcev?
Bilo je precej čustveno. Po trinajstih letih sem se poslovil, zato je bilo pristotnih veliko emocij. Vsakemu posebej sem čestital, mu stisnil roko in zaželel vso srečo v nadaljnji karieri. Če želiš uspeti, moraš iti naprej, vem pa, da na koncu koncev za seboj puščam svoje dosedanje življenje. Resnično sem si želel, da se poslovim z golom in ekipi pomagam do uvrstitve v skupinski del, a se žal ni izšlo.

Končale so se tudi domžalske evropske sanje. Kako ste doživeli prvi stik s francoskim nogometom?
Česa takšnega še nikoli nisem doživel. Bilo je izjemno igrati v takšnem vzdušju. Zelo se že veselim naslednjih obračunom z Marseillom.

Je bilo prisotne kaj treme?

Malo že, vendar smo se pred tekmo dogovorili, da bomo vse zunanje dejavnike skušali odmisliti. Malo je že vplivalo na nas, ne pa veliko. Škoda, da nismo iztržili kaj več. Če bi strel Balkovca končal v mreži namesto v vratnici, bi se vse skupaj obrnilo v drugo smer, tako pa ... Na koncu je le prišla na dan njihova kakovost.

Kaj je bil ključ domžalskih uspehov in hrabrih evropskih predstav?
Nihče ni pričakoval, da bomo prišli tako daleč. Trener nas je prepričal v to, da moramo verjeti. V tem času smo bili zares zelo povezani. Vsi za enega, eden za vse.

Prestop v Caen se je precej zapletal. Kako ste vi doživljali te dneve oziroma tedne?
Res je bilo to v psihičnem smislu precej težko obdobje tako zame kot za mojo družino. Tri tedne smo se dogovarjali in upam, da sem se pravilno odločil. Oni so vmes že objavili prestop in sicer na dan tekme, kar me je nekoliko presenetilo. Glavno, da je zdaj vse urejeno.

Kje vas vidijo v Caenu?

Govoril sem s predsednikom, ki mi je dejal, da mi bodo nudili vse, kar je v njihovi moči. Dejal mi je, da vedo, da je to moj prvi prestop in da se bodo potrudili, da se bom počutil čim bolj domače. Malo sem se že pozanimal in vsi mi pravijo, da me čaka življenje v lepem mestu. Sicer pa lahko kandidiram za štiri pozicije v napadu, tako da bom igral tam, kamor me bodo postavili (smeh).

Kako bo s francoščino?

Malo se že učim, malo me zbadajo tudi soigralci. Dobil bom svojo učiteljico. Le pet minut stran živi Benjamin Morel, ki mi je že obljubil, da mi bo pomagal pri vsem.

Igrali boste v ligi, v kateri po novem igra sloviti Neymar.
Komaj čakam. Sem že 'poguglal', kdaj igramo z njimi, seveda. (smeh).

V Domžalah po vašem odhodu velike upe polagajo na Adama Gnezdo Čerina, ki prav tako prihaja iz klubskega mladinskega pogona.

Adam je res velik talent. Naj samo vztraja na tej poti, se trudi še naprej in mislim, da mu lahko uspe.

Ob vsem tem pa je prišel še klic selektorja Katanca.

Res so neverjetni ti tedni, novice kar 'padajo' ena za drugo. Prijetno sem presenečen, saj nisem mislil, da bom že zdaj prejel vpoklic. Seveda sem presrečen in zelo se že veselim reprezentačne akcije.