Kdo je misteriozni Anglež, ki je z zmaji odpotoval na priprave v Turčijo?

Deluje kot igralec, toda ...

Kdo je angleški Nigerijec Nathan Oduwa, ki bo kot vse kaže postal novi član ljubljanske Olimpije? V Angliji ga opisujejo kot driblerja, a obenem kot igralca, ki nikakor ne uspe nadgraditi svojega talenta.

Klemen Kos
6. februar 2017

(Foto: Getty Images)

Športni direktor Olimpije Ranko Stojić je ob predstavitvi Branka Ilića napovedal "veliko okrepitev", katere identiteta naj nikogar ne bi pustila ravnodušnega. Dan kasneje so megalomanske besede že dobile ime in priimek, saj je Olimpija na seznamu potnikov za odhod na priprave v Turčijo navedla tudi 20-letnega Angleža Nathana Oduwo, ki je torej na poti k temu, da blišč londonskega Tottenhama zamenja za odhod v prvenstvo, ki Angležem pomeni malo oziroma skoraj nič.

Kdo je torej najstnik, ki ga je Stojić najavil s tako pompoznimi besedami? Oduwa je rojen v Londonu, nogometno se je izobrazil pri slovitem Tottenhamu, ki je v zadnjih letih za delo v svoji mladinski akademiji deležen številnih pohval, saj so iz njegove šole denimo vzklili nogometaši kot so Harry Kane, Harry Winks in v zadnjem času Josh Onomah. Oduwa, to je treba takoj poudariti, omenjenim nogometašem ne more stati ob boku, vendarle pa gre za nogometaša, ki je zaradi svojega sloga igre zbudil kar precej zanimanja javnosti.

Oduwa je bil član angleških selekcij U-17, U-18 in U-20, kasneje pa je preklopil v izbrano vrsto države svojih staršev Nigerijo in nastopil v majici njene izbrane vrste do 23 let. Pri Tottenhamu nikoli ni zaigral za člansko ekipo, v zadnjih letih pa so ga v klubu poslali na kar štiri posoje - v Luton, v škotski Rangers, v Colchester in nazadnje v Peterborough. V letošnji sezoni je nastopal v t.i. Premier League 2 (nekdanja liga U-23 - op.a) in sodeč po poročilih na spletu je še včeraj nastopil na Anfieldu na tekmi proti Liverpoolu. Domači so slavili s 3:2, Oduwa pa je imel v 93. minuti celo priložnost za izenačujoči zadetek.
Oduwo angleški mediji opisujejo kot "tricksterja" (nekoga, ki je poln trikov - op.p.), kar je najbolje demonstriral ob debiju v majici Rangersa, ko je ob prvem stiku z žogo neuspešno izvedel trik, ki ga v Anglijo imenujejo "mavrica" (rainbow - op.a). Seveda pa Oduwa ni Neymar, kar je nedavno precej nazorno opisal njegov nekdanji trenerj pri Colchestru Kevin Keen, ki je pojasnil, zakaj Oduwa nikoli ni postal nič več kot zgolj talent.

"Velika razlika je med tem, če izgledaš kot igralec ali pa si zares igralec. To se bo moral naučiti. Moral bo znati žogo spraviti v kazenski prostor in biti koristen za ekipo. Na tekmi proti Port Valu je nekaj stvari naredil dobro, vendar smo videli premalo," je po eni od prvenstvenih tekem v tretji angleški ligi povedal Keen.

Oduwa sicer igra na krilnem položaju, čeprav je za to mesto s kar 189 centimetri višine precej visok. Angleški mediji poročajo, da je njegova težava tudi silno nihanje. Pred časom si je denimo izboril vpoklic v nigerijsko reprezentanco do 23 let, a je po poročanju medijev na poletnem turnirju sodeloval na tekmi z Dansko, na kateri so Nigerijci izgubili kar z 2:6, prav Oduwa, ki odtlej ni več sodeloval v akcijah nigerijske reprezentance, pa naj bi na omenjeni tekmi deloval povsem izgubljeno.